Micro-WKK in één jaar terugverdienen?

Micro-WKK in één jaar terugverdienen?

Geen reacties BlueGen in Nederland

Het rapport “ BlueGEN toepassing in Limburg” door Greenspread / NEBER laat zien dat micro-WKK een goede business case kan hebben, mits er naar de integrale situatie wordt gekeken. Een van de voordelen van micro-WKK is de verbetering van het energielabel.

Voor de woningcorporaties als eindgebruiker geldt naast het potentiële financiële waarde van goedkopere energie bij bundeling van de energievraag van hun woningvoorraad, ook dat zij door het op grotere schaal inzetten van de BlueGEN hun energielabel kunnen verbeteren. In de ambities binnen het Energieakkoord (2013) is opgenomen dat de woningen in het bezit van de corporaties gemiddeld energielabel B hebben in 2020. Inzetten van de BlueGEN kan bijdragen aan deze ambitie. Volgens het rapport ‘Voorbeeldwoningen 2011 bestaande bouw’ van AgentschapNL kan de gemiddelde rijtjeswoning voor ongeveer € 8.500,- bouwkundig gerenoveerd worden naar Energielabel B (afhankelijk van de oorspronkelijke staat van de woning varieert dit bedrag tussen € 7.880,- en € 8.980,-).

Met behulp van de BlueGEN kunnen ongeveer 4 woningen (met een totaal gecombineerd elektriciteitsverbruik van maximaal 13.200 kWh per jaar) in een keer naar Energielabel B gaan voor € 21.000,- tegenover gemiddeld 4 x 8.500 = € 34.000,- bij bouwkundige renovatie. Daarmee is de investering direct al terugverdiend! Met name bij woningen waar een bouwkundige renovatie niet gewenst is, vanwege een beschermd dorpsgezicht of omdat de woningen over 15 jaar gesloopt worden in verband met de krimp, is een investering in een BlueGEN een goede keuze. Ook bij gebouwen waarbij het niet wenselijk is om zonnepanelen te plaatsen omdat de dakconstructie niet stevig genoeg is, of omdat het monumenten betreft, is de BlueGEN een zeer goed alternatief.

Bron: Energy2Go / Jan Willem Tolkamp

Gerelateerde berichten