Innovatieve primeur brandstofcel én warmtepomp in Gelderland

Geen reacties BlueGen in Nederland

In Eerbeek is begin dit jaar een zeer bijzondere installatie gerealiseerd:  een BlueGEN brandstofcel in combinatie met een warmtepomp in een particulier woonhuis. De brandstofcel neemt de warmwatervoorziening voor zijn rekening en de warmtepomp zorgt voor ruimteverwarming. De installatie kon rekenen op subsidie uit de subsidie regeling ‘Micro-WKK en HRe’ voor particulieren, een initiatief van de provincie Gelderland.  Deze regeling is ingezet voor elke huiseigenaar in Gelderland die zelf in zijn stroom- en warmwater wil voorzien. Een enthousiaste ex ondernemer te Eerbeek heeft daar direct gebruik van gemaakt en nog voor de opening van de regeling een aanvraag ingediend. Bekijk de video op https://www.youtube.com/watch?v=inks_RBZOLw&feature=youtu.be.

Inmiddels is er bij hem een wasmachine grote ‘thuis-centrale’ geplaatst: de BlueGEN. Dit apparaat wordt ook wel micro-WKK ( Warmte Kracht Koppeling) genoemd omdat het naast stroom (Kracht) ook Warmte produceert.  Door middel van een brandstofcel gebeurt dit met een twee maal zo hoge efficiëntie ten opzichte van stroom uit het stopcontact. Daarbij is er geen transport van de (kolen)centrale naar de woning nodig en kan de restwarmte direct gebruikt worden om bijvoorbeeld mee te douchen. Daarmee bespaart de BlueGEN niet alleen flink op de energierekening maar ook ca. 4 ton CO2 per jaar!  Ter vergelijking; hetzelfde vermogen aan zonnepanelen (1500 Watt) bespaart 1 ton CO2 per jaar omdat deze ten hoogste 1000 vollast-uren kunnen produceren in Nederland. De BlueGEN draait echter continue 8600 uur per jaar en levert daardoor ook een zeer betrouwbare stroomvoorziening, ook in de winter en in het donker.

De installatie te Eerbeek is wellicht de meest efficiënte in Nederland, want de zelf  duurzaam geproduceerde stroom wordt op koude dagen nog eens met een factor 4 efficiënter benut door gebruik in een warmtepomp die de ruimteverwarming voor haar rekening neemt. Daarbij wordt de restwarmte van de BlueGEN brandstofcel opgeslagen in een slimme gelaagde Solvis buffertank ( boiler) zodat er iedere dag voldoende douchewater gespaard wordt voor ca. 5 personen.

De warmte die dan nog resteert wordt gebruikt voor de hetelucht-verwarming. De hele installatie is bedacht en uitgevoerd door de eveneens Gelderse installatie firma A.Tromp uit Beekbergen.

In meerdere opzichten dus een zeer innovatieve primeur te noemen, die ook al aandacht kreeg in het programma van SBS6 ‘ Alles over Wonen’.  Op 11 september kunt u kennismaken met CFC, de leverancier van de BlueGEN en alles te weten te komen over de Gelderse subsidieregelingen. Zie daarvoor www.e2go.nl/evenementen/gelderland