HRe-ketels en brandstofcellen voor Gelderland

Geen reacties BlueGen in Nederland

Sinds 2014 kunnen Gelderse huishoudens tweeduizend euro subsidie krijgen als zij een HRe-ketel of brandstofcel aanschaffen of huren. Hiermee besparen huishoudens zo’n vijftien tot twintig procent op hun energie(kosten). Dat komt doordat deze technieken tegelijkertijd warmte en stroom opwekken. In Gelderland heeft onder andere de gemeente Arnhem al brandstofcellen geplaatst in enkele gemeentelijke gebouwen. Wethouder Margreet van Gastel vertelt hier meer over. Aan het woord is ook Gerard Brugman, inwoner van Beekbergen. Hij vertelt over zijn combinatie van HRe-ketel en zonnepanelen.  

HRe-ketels en brandstofcellen zijn voorbeelden van een Micro Warmte Kracht Koppeling (micro-WKK). Micro-WKK is een verzamelnaam voor technieken die zowel warmte als stroom produceren. Het voordeel hiervan: een fikse energiebesparing. Omdat de aanschafprijs van HRe-ketels en brandstofcellen nog best hoog is, ontvangen woningbezitters in de provincie Gelderland tweeduizend euro subsidie. Zij moeten dan wel zelf in de betreffende woning wonen.

Voordelen van de HRe-ketel
Met een HRe-ketel kunnen huishoudens zo’n vijftien procent energie(kosten) besparen en zorgen voor een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Bijzonder aan een HRe-ketel is dat hij gas omzet in warmte én stroom. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 1.600 kubieke meter gas. De HRe-ketel produceert in dit geval 1.600 kilowattuur stroom. Dat is ongeveer de helft van wat zo’n gemiddeld huishouden per jaar aan elektriciteit verbruikt. Bovendien zorgt GasTerra er de komende jaren voor dat het extra gas dat de HRe-ketel gebruikt om stroom op te wekken als groen gas wordt geleverd. GasTerra schaft hiervoor groengascertificaten aan. Gelderland is de eerste provincie in Nederland met zo’n groot micro-WKK-project met groen gas.

Voordelen van de brandstofcel
De brandstofcel is interessant voor gemeentelijk vastgoed, maar ook voor particulieren met een hoog stroomgebruik. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een vrijstaand huis, gezinnen met opgroeiende kinderen of bezitters van een warmtepomp of elektrische auto. De subsidie die voor een brandstofcel wordt verstrekt is even hoog als voor een HRe-ketel, maar de aanschafprijs van een brandstofcel is hoger. Daar staat tegenover dat de brandstofcel in verhouding meer elektriciteit levert: per jaar meer dan een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt.

HRe-ketel bij particulieren
Gerard Brugman heeft zelf al sinds 2010 een HRe-ketel in zijn woning. Ook heeft hij al sinds 2003 zonnepanelen op zijn dak liggen. Wat levert dit hem op? ‘Mijn ketel wekt per jaar ongeveer 3.000 kilowattuur elektriciteit op. En de zonnepanelen op mijn dak wekken nog eens zo’n 1.400 kilowattuur elektriciteit per jaar op. De combinatie werkt prima: in de zomer leveren mijn zonnepanelen de stroom die ik nodig heb. Ze leveren weliswaar minder dan mijn HRe-ketel, maar in de zomer verbruiken we ook minder energie. In de winter neemt mijn HRe-ketel de stroomproductie over. Dankzij deze combinatie heb ik altijd voldoende stroom en voorkom ik tegelijkertijd dat ik onnodig veel teruglever aan het net. Het mooie is dat het zelf opwekken van stroom mij bewuster maakt van mijn eigen stroomverbruik. Ik leef nu energiezuiniger. Zo heb ik de meeste gloeilampen vervangen door LED-verlichting. Nadelen zijn er eigenlijk niet. Alleen misschien dat de HRe-ketel iets meer geluid maakt. Daar staat tegenover dat ik nu niks meer betaal voor stroom. Doordat ik zelfs te veel stroom produceer en die teruglever aan het net, krijg ik er juist geld bij!’

Brandstofcellen in gemeentelijk vastgoed
De gemeente Arnhem plaatste in het kader van het programma ‘Energie Made in Arnhem’ twee brandstofcellen in openbare gebouwen. Eén in Sporthal Rijkerswoerd en één in bezoekerscentrum Sonsbeek, een rijksmonument waar zonnepanelen geen optie waren. Wethouder Margreet van Gastel vertelt hierover: ‘Wij merken veel voordeel van de installaties. In Sonsbeek hebben we 14.279 kilowattuur elektriciteit opgewekt. Mooie bijkomstigheid: dankzij dit apparaat stootte het gebouw maar liefst 7.183 kilo minder CO2 uit. Voor Rijkerswoerd was dit 7.012 kilo minder CO2. Dat is 70 procent CO2-reductie. Dat zijn fijne getallen voor een stad die streeft naar het terugdringen van de CO2-uitstoot! Daarbij zijn onze ervaringen met deze apparaten erg positief: er zijn geen storingen. We zijn ook bezig om de gebouwen beter te isoleren, daarmee hopen we in de toekomst nog meer winst te behalen. Vanuit ons programma ‘Energie Made in Arnhem’ zijn we heel blij dat de provincie actief is met het Programma Energietransitie. Binnen dit programma werken we graag en veel met de provincie samen. Wat ons betreft een aanrader voor andere gemeenten die hun gebouwen energiezuiniger willen beheren.’

Subsidieregeling
De subsidieregeling voor de aanschaf van een HRe-ketel of een brandstofcel hoort bij verschillende projecten en maatregelen van de provincie Gelderland om de doelstellingen van het Gelderse ‘Programma Energietransitie’ te halen. Zo wil de provincie jaarlijks twee procent energie besparen en in 2020 veertien procent hernieuwbare energie opwekken. Vanaf 27 februari 2014 kunnen huishoudens en bedrijven hun subsidieaanvraag indienen.

Bron: http://www.gelderland.nl/4/2013-2014/Nummer-2,-februari-2014/HRe-ketels-en-brandstofcellen-voor-Gelderland.html