Innovatieve CV-ketels

Geen reacties Geen categorie

Vanaf medio januari 2014 kunnen huishoudens in de provincie Gelderland tweeduizend euro subsidie ontvangen voor de aanschaf of huur van een HRe-ketel. Deze innovatieve ketel wekt niet alleen warmte op, maar tegelijkertijd ook elektriciteit. Door de unieke samenwerking van de provincie Gelderland met GasTerra kunnen tienduizend huiseigenaren in Gelderland tegen relatief lage kosten een thuiscentrale aanschaffen die zeer efficiënt warmte en groene stroom produceert. Gelderland is de eerste provincie in Nederland die een HRe-project van dergelijke omvang realiseert.

Met een HRe-ketel kunnen huishoudens zo’n vijftien procent energie(kosten) besparen en een aanzienlijke vermindering van CO2-emissies bereiken. Daarnaast zet de HRe-ketel gas met nagenoeg honderd procent in elektriciteit om. Door de ketel deels te voeden met groen gas produceert elk huishouden dat in Gelderland gebruik maakt van de subsidieregeling op jaarbasis met 200 m3 groen gas zo’n 2.000 kilowattuur groene stroom. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kilowattuur aan stroom.

Brandstofcel levert meer stroom dan warmte

De HRe-ketel is een van de Micro-WKK-technieken die er nu op de markt zijn. Micro-WKK is een verzamelnaam voor meerdere technieken die zowel stroom als warmte produceren. Een andere variant is de brandstofcel. Deze micro-WKK techniek is ook interessant voor particulieren met een hoog stroomgebruik door bijvoorbeeld een electrische auto, een vrijstaand huis en een gezien met opgroeiende kinderen. Ook kan het interessant zijn voor bijvoorbeeld bewoners van monumentale panden waar geen plaats is voor zonnepanelen. Het verschil met de HRe is dat deze techniek in verhouding meer elektriciteit levert.

Groene stroom

GasTerra gaat het gas dat in tienduizend HRe-ketels wordt omgezet in elektriciteit vergroenen door het aankopen van groengascertificaten, zoals dat ook in de elektriciteitsmarkt met groene stroom gebeurt.

Andere subsidieregelingen

Deze subsidieregeling past in een breed pakket van projecten en maatregelen van de Provincie Gelderland die bijdragen aan de doelstellingen van het Gelderse programma Energietransitie. Gelderland streeft de doelstelling na jaarlijks twee procent energie te besparen en in 2020 veertien procent hernieuwbare energie op te wekken.

Bron: http://www.gelderland.nl/4/energietransitie/Projecten-energietransitie-uitgelicht/Innovatieve-CV-ketels.html